Study and intervention at the working process in an universit's restaurant

Authors

  • Selma Lancman Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina
  • Adriana Rodrigues Siqueira Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina
  • Maria de Fátima Ferreira Queiroz Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina
  • Renata Cristina Bertolozzi Varela Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2238-6149.rto.2000.224329

Keywords:

Occupational health, Mental health, Human engineering, Restaurants, Universities, Environment design

Abstract

This research/ intervention, carried out the University's Restaurant of the Co-ordination of Social Assistance - COSEAS/USP in the Universidade de São Paulo (USP), by combining some some methodological Procedures, such as ergonomics approach and groups of reflection conceming work, aims at transforming concrete work situation. Assuming active participation from actors of different hierarchic leveis of COSEAS, we seek to attenuate suffering work situations, to change relationships and Communications at work, to enable the participation of the workers at the work planning and to minimeze the occurrence of work-related diseases. It was our purpose, still, to discuss the reach of these methodologies and their possible contributions and limits in a concrete situation.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Selma Lancman, Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina

    Professora do Curso de Terapia Ocupacional da Faculdade de Medicina da USP. Mestre em Saúde Comunitária pela UFBA. Doutora em Saúde Mental pela UNICAMP. Pós-Doutora em Psicologia do Trabalho pelo CNAN. Coordenadora do Laboratório de Investigação e Intervenção em Saúde e Trabalho - LIIST. Departamento de Fisioterapia, Fonoaudiologia e Terapia Ocupacional da Faculdade de Medicina da USP.

  • Adriana Rodrigues Siqueira, Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina

    Terapeuta Ocupacional do Centro de Referência em Saúde do Trabalhador-Lapa-SMS-PMSP. Especialista em Ergonomia dos Sistemas de Produção pela Escola Politécnica da USP. Docente do Centro Universitário São Camilo. Membro do LIIST.

  • Maria de Fátima Ferreira Queiroz, Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina

    Fisioterapeuta do Centro de Referência em Saúde do Trabalhador-Lapa-SMS-PMSP. Ergonomista, Mestre em Saúde Pública e Doutoranda em Saúde do Trabalhador pela Faculdade de Saúde Pública - USP. Docente da Universidade Metodista de São Paulo. Membro do LIIST

  • Renata Cristina Bertolozzi Varela, Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina

    Terapeuta Ocupacional. Membro do LIIST.

References

.

Published

2000-11-04

Issue

Section

Articles

How to Cite

Lancman, S., Siqueira, A. R., Queiroz, M. de F. F., & Varela, R. C. B. (2000). Study and intervention at the working process in an universit’s restaurant. Revista De Terapia Ocupacional Da Universidade De São Paulo, 11(2-3), 79-89. https://doi.org/10.11606/issn.2238-6149.rto.2000.224329