Bowl, coffee and cup: morphlogical variability and dynamics of consumption and production of refined earthenwares at early 20th century São Paulo
DOI:
https://doi.org/10.1590/S0101-47142012000200002Keywords:
Historical Archaeology, Refined earthenware, Factories, São PauloAbstract
This article aims to present ideas about the forms and volumes of the refined earthenwares produced, and consumed, in São Paulo city, during 1913 and 1937. For such, we analyze the Petybon archaeological collection, recovered from an urban archaeological site at the neighborhood of Lapa, Água Branca/Vila Romana region. We assume that the diversity of the refined earthenwares forms dialogue with the modernity projects thought to São Paulo, and the consumers demand whose many cultural practices had influenced the ceramic production by the Santa Catharina Pottery Factory and Matarazzo Factories United Industries.Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2012-12-01
Issue
Section
Material Culture Studies
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
How to Cite
SOUZA, Rafael de Abreu e. Bowl, coffee and cup: morphlogical variability and dynamics of consumption and production of refined earthenwares at early 20th century São Paulo . Anais do Museu Paulista: História e Cultura Material, São Paulo, v. 20, n. 2, p. 011–051, 2012. DOI: 10.1590/S0101-47142012000200002. Disponível em: https://www.periodicos.usp.br/anaismp/article/view/53556.. Acesso em: 18 may. 2024.