Role of nutrients on lipid peroxidation and antioxidant defense system

Authors

  • Helio Vannucchi Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
  • Emilia A.M. Moreira Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina
  • Daniel Ferreira da Cunha Nutrologia da Faculdade de Medicina do Triângulo Mineiro
  • Márcia V. M. Junqueira-Franco Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
  • Mônica M. Bernardes Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
  • Alceu A. Jordão-Jr Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2176-7262.v31i1p31-44

Keywords:

Antioxidants. Nutrition. Lipid Peroxidation. Free Radicals.

Abstract

Reactive oxygen species are generated in aerobic metabolism and can damage lipids, proteins, carbohydrates and DNA. These potentially deleterious reactions are controlled by a system of enzymatic and non-enzymatic antioxidants which eliminates prooxidants and scavenge free radicals. This revision focuses the role of particular nutrients in lipid peroxidation and antioxidant defense system. Emphasis was placed on mechanisms for damage and protection, as well implications in human healthy issues.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Helio Vannucchi, Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
    Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
  • Emilia A.M. Moreira, Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina
    Departamento de Nutrição da Universidade Federal de Santa Catarina
  • Daniel Ferreira da Cunha, Nutrologia da Faculdade de Medicina do Triângulo Mineiro
    Nutrologia da Faculdade de Medicina do Triângulo Mineiro
  • Márcia V. M. Junqueira-Franco, Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
    Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
  • Mônica M. Bernardes, Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
    Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
  • Alceu A. Jordão-Jr, Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
    Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo

Published

1998-03-30

Issue

Section

Simpósio: Nutrição Clinica

How to Cite

1.
Vannucchi H, Moreira EA, Cunha DF da, Junqueira-Franco MVM, Bernardes MM, Jordão-Jr AA. Role of nutrients on lipid peroxidation and antioxidant defense system. Medicina (Ribeirão Preto) [Internet]. 1998 Mar. 30 [cited 2024 May 19];31(1):31-44. Available from: https://www.periodicos.usp.br/rmrp/article/view/7316