EFFECTS OF ANTHOCYANIN AND PROPOLIS IN DIABETIC RABBITS

Authors

  • Tânia Toledo de Oliveira Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa
  • Tanus Jorge Nagem Departamento de Química, Universidade Federal de Ouro Preto
  • Aloísio Silva Pinto Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • Dejair Message Departamento de Biologia Animal, Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • Adelson Luiz Araújo Tinoco Departamento de Nutrição, Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • Neuza Maria Magalhães Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • José Francisco Silva Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • Alfredo Alcides Goicochea Huertas Departamento de Biologia Animal, Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • José Geraldo Pinto Geraldo Pinto Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • Graciela Bergamaschi Pezerico Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçisa - UFV
  • Alexandre Couto Tsiomis Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçisa - UFV

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2176-7262.v35i4p464-469

Keywords:

Propolis. Diabetes. Anthocyanin. Triacylglicerol.

Abstract

The diabetes syndrome is characterized by a reduction of the capacity of carbohydrates metabolism and fats, resulting in increase of glucose seric and lipids levels, what can cart in premature vascular degeneration. The experimental groups studied with rabbits were: Group 1 - group controls that only received ration, Group 2 - diabetic group that only received ration, Group 3 - diabetic group that received ration and 1 anthocyanin capsule (20mg) daily; Group 4 - diabetic group that received ration and 1 propolis capsule (150mg) daily. The groups 3 and 4 were submitted to 28 days of treatment, with weekly evaluation of the blood levels of glucose and triacylglicerol. The results showed that during the whole experimental period the anthocyanin were more effective in to reduction of the glucose levels with reductions of 10,78% to the 7 days, 10,54% to the 14 days, 17,33% at the 21 days and 28,09% to the 28 days. The propolis presented reductions of 1.06% to the 7 days, 1,10% to the 14 days, 0,66% at the 21 days and 22,69% to the 28 days. The reduction of the percentage of triacylglicerol variation was observed in 22,74% by the anthocyanin and 22,60% by the treatment with propolis to the 28 days. In groups 3 and 4 during the whole experimental period, the triacylglicerol levels increased in the period of 7 to the 21 days.

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Author Biographies

  • Tânia Toledo de Oliveira, Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa

    Docente. Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa - UFV, 

     

  • Tanus Jorge Nagem, Departamento de Química, Universidade Federal de Ouro Preto

     

    Docente. Departamento de Química, Universidade Federal de Ouro Preto - UFOP - MG 

     

  • Aloísio Silva Pinto, Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçosa - UFV

    Docente. Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçosa - UFV

  • Dejair Message, Departamento de Biologia Animal, Universidade Federal de Viçosa - UFV

     

    Docente Departamento de Biologia Animal, Universidade Federal de Viçosa - UFV 

     

  • Adelson Luiz Araújo Tinoco, Departamento de Nutrição, Universidade Federal de Viçosa - UFV

     

    Docente do Departamento de Nutrição, Universidade Federal de Viçosa - UFV

  • Neuza Maria Magalhães, Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa - UFV
    Docente. Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • José Francisco Silva, Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa - UFV

     

    Técnico. Departamento de Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa - UFV 

     

  • Alfredo Alcides Goicochea Huertas, Departamento de Biologia Animal, Universidade Federal de Viçosa - UFV
    Docente. Departamento de Biologia Animal, Universidade Federal de Viçosa - UFV
  • José Geraldo Pinto Geraldo Pinto, Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa - UFV

     

    Técnico. Departamento de Bioquímica e Biologia Molecular, Universidade Federal de Viçosa - UFV, 

     

  • Graciela Bergamaschi Pezerico, Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçisa - UFV

     

    Graduando. Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçisa - UFV

     

  • Alexandre Couto Tsiomis, Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçisa - UFV

    Graduando. Departamento de Veterinária, Universidade Federal de Viçisa - UFV

Published

2002-12-30

Issue

Section

Original Articles

How to Cite

1.
Oliveira TT de, Nagem TJ, Pinto AS, Message D, Tinoco ALA, Magalhães NM, et al. EFFECTS OF ANTHOCYANIN AND PROPOLIS IN DIABETIC RABBITS. Medicina (Ribeirão Preto) [Internet]. 2002 Dec. 30 [cited 2024 May 18];35(4):464-9. Available from: https://www.periodicos.usp.br/rmrp/article/view/875